Groendaken

Groene daken hebben zóveel voordelen dat ze in verschillende buitenlandse steden al verplicht zijn. In onder meer Toronto, Chicago, Stuttgart en Basel moet op elk nieuw gebouw een groen dak worden aangelegd. In België stimuleren veel gemeenten de aanleg van begroeide daken via subsidie. Inmiddels is naar schatting 10 miljoen m2 begroeid dak aangelegd.

De voordelen: een groendak..

 • .. isoleert geluid, warmte en kou - dus minder lawaai en een lagere energierekening,

 • .. vangt fijnstof en regenwater op,

 • .. vergroot het rendement van je zonnepanelen,

 • .. verlengt de levensduur van je (bitumen) dak,

 • .. vertraagt de afvoer van regenwater en voorkomt zo overbelasting van het riool bij extreme buien,

 • .. verhoogt de biodiversiteit en maakt de omgeving aantrekkelijker voor vogels, bijen en andere insecten,

 • .. neemt via de beplanting CO2 op en zuivert het water,

 • .. brengt verkoeling in steden.
   

Op een vlak dak zonder groen kan de temperatuur oplopen tot 70 graden, met een groendak blijft de temperatuur rond de 37 graden. Je huis straalt daardoor in de zomer minder warmte uit. Dat voorkomt dat de omgeving opwarmt. Stedelijke en volgebouwde gebieden worden mede dankzij jouw dak dus koeler en aangenamer! 
 

Wat voor groene daken zijn er?

Je hebt extensieve en intensieve groene daken. Extensieve groene daken bestaan uit een dunne, vrij lichte substraatlaag, met daarop vetplanten (sedum), mos, wilde bloemen, kruiden of diverse grassen. Dit type vraagt weinig onderhoud en kan vaak op een bestaand hellend dak worden aangebracht. Er zijn ook daken met alleen mosbegroeiing, die zijn nog lichter in gewicht. Intensieve groene daken zijn complete daktuinen - met planten, struiken, bomen en zelfs vijvers. Dit type dak weegt al snel tussen de 1000 tot 1500 kg/m2 en is dus niet van toepassing voor een doorsnee woonhuis.
 

Welke daken kun je vergroenen?

Een groen dak is op élk dak mogelijk - er zijn ook groene wanden. Je dak hoeft dus niet plat te zijn. Ook dakpannen en golfplaten kun je vervangen door een groen dak. Je kunt een groen dak zelfs combineren met zonnepanelen - sterker nog, het rendement van je panelen gaat daarvan omhoog.

Als de helling van je dak meer dan 30 graden is, stelt dat andere eisen aan het dakpakket. De dikte van de substraatlaag hangt af van de situatie: welke beplanting je wilt, of je nog op het dak wilt kunnen lopen en wat de hellingshoek van je dak is. 
 

Let op het gewicht!

In principe kun je dus elk dak vergroenen, maar... zak niet door je dak! Met beplanting én regenwater kan het heel zwaar worden - tot wel 200 kg/m2. De dunste variant is slechts 3 centimeter dik - dan ligt het totale gewicht natuurlijk fors lager, in de orde van 35 kg/m2. Check voor aanschaf in elk geval altijd je dakconstructie! Groene-dak-experts kunnen je adviseren of je dakconstructie de dakbegroeiing kan dragen. De dunste variant van een paar centimeter dikte kan meestal zonder problemen worden aangelegd. 
 

Hoe is een groendak opgebouwd?

Een groendak bestaat altijd uit ten minste drie lagen: een wortelkerende laag om je dak te beschermen, een grondlaag voor de platen en de beplanting zelf. Veel kant-en-klare bakken zijn op deze manier opgebouwd. Je kunt ook een vijflaagse 'daksandwich' (laten) aanleggen:

 • eerst een 2-laags waterdichte en wortelbestendige dakbedekking;

 • dan een beschermlaag om mechanische beschadigingen van de dakbedekking te voorkomen;

 • daarop een drainagelaag van bijvoorbeeld kunststof of mineralen zodat het overtollige water goed wordt afgevoerd;

 • dan een filterlaag - een tussenlaag om te voorkomen dat drainagelaag en substraatlaag mengen;

 • daarop een substraatlaag, een arme voedingsbodem van korrels die het regenwater opnemen;

 • een ten slotte de vegetatielaag, oftewel de planten.

Het dak heeft een (water)afvoer nodig en een dakopstand (dakrand) van acht tot tien centimeter. Bij een dakhelling van meer dan 30% zijn extra voorzieningen nodig om het groen vast te houden.
 

Vraagt het veel onderhoud?

Bij een substraatlaag van meer dan vier centimeter dikte hoef je slechts één keer per jaar je dak bij te mesten en onkruid te wieden. Bij een dunnere laag kun je beter wat vaker bijmesten. Water geven is alleen in hele droge zomers nodig. Verder moet je oude bladeren uit de goot verwijderen.
 

Kun je subsidie krijgen?

Sommige gemeenten geven subsidie voor de aanleg van een groen dak.

Wenst u meer informatie, of een vrijblijvende prijsofferte ? Klik hier.
Wenst u terug te gaan naar het overzicht van onze diensten ? Klik hier.

groendak
groendak
groendak
groendak